Yazı İçeriği
18 yaş altı banka hesabı açmak, özellikle lise yıllarında bir banka hesabına sahip olmak isteyen kişiler tarafından en çok merak edilen konular arasındadır. 18 yaşından küçük olup bir banka hesabına sahip olmak istiyorsanız; öncelikle mutlaka bu işlemi tek başına yapamayacağınızı bilmeniz gerekir. Zira banka gibi kuruluşlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en az 18 yaşında olmasını şart koşmuştur. Ancak bu durum 18 yaş altı banka hesabı açmak konusunda sizi hüsrana uğratmasın; çünkü yine de reşit olmadan bir banka hesabına sahip olmanız mümkündür.
18 yaş altı banka hesabı açarken, öncelikle sizi temsil edecek bir ebeveyninizle görüşmeniz gerekir. Anneniz veya babanız eğer bu durum için izin veriyorsa, her bankanın 18 yaş altı kullanıcılara özel sunduğu birbirinden avantajlı kampanyalar ile birlikte banka hesabı sahibi olmanız mümkün hale gelecektir. Bankalar, henüz 18 yaşına ulaşmamış ancak ebeveynlerinin izni ile genç hesabı açacak müşteriler için özellikle vadeli hesaplar konusunda büyük ayrıcalıklar tanımaktadır. Peki, 18 yaş altı banka hesabı açmak mümkün mü? 18 yaş altı banka hesabı nasıl açılır?
18 Yaş Altı Banka Hesabı Nasıl Açılır? (2023)
18 yaş altı banka hesabı açmak için öncelikle yukarıda da belirtildiği gibi sizi temsil edebilecek bir ebeveyninizden izin almanız gerekir. Ardından velinizin de onayı ile birlikte banka hesabı açabilirsiniz. 18 yaş altı bireyler için, adım adım banka hesabı açmak üzere gerçekleştirilmesi gereken işlemler şu şekildedir;
- Size yardım edecek velinizin gerekli belgelerini hazırlamalısınız. Öncelikle banka hesabı açmak üzere sizi temsil edecek velinizin kimlik fotokopisi ve kimlik aslı gibi çeşitli belgelere ihtiyacınız olacaktır. Aynı zamanda tabii ki kendinize ait kimlik belgesi, telefon numarası gibi detaylar da önem arz etmektedir.
- Banka seçimi yapmalısınız. Çalışacağınız bankanın gençler ve 18 yaş altı kullanıcılar için çeşitli promosyonlarını araştırabilir, işlem ücretlerine ve kart ücretlerine göz atabilirsiniz. Böylelikle hangi bankadan hesap açacağınız konusunda fikir edinmeniz kolaylaşacaktır.
- Bankayı ziyaret etmelisiniz. Hesabınızı açmak üzere, veliniz ile birlikte ilgili bankanın herhangi bir şubesini ziyaret edebilirsiniz. Girişte müşteri temsilcisi vadesiz hesap işlemleri üzerine alacağınız sıra numarasıyla birlikte müşteri temsilcinizle sıranız geldiği zaman görüşmeli ve istenen belgeleri, bilgileri sağlamanız yeterli oalcaktır.
- Hesabınızı açtırabilir ve kart isteyebilirsiniz. Müşteri temsilcisi, talebiniz üzerine velinizin de ıslak imzası ile birlikte sizin için banka hesabını aktif hale getirecektir. Bazı bankalarda kartınız anlık olarak basılıp teslim edilse de genel olarak bankalar, banka kartınızı ikametgah adresinize birkaç gün içinde kargo ile teslim etmektedir. Bunun yanı sıra bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte gençler için bazen kredi kartı da verilebilmektedir. Bu durumu müşteri temsilcinize sormanız gerekir, kredi kartınız direkt olarak veliniz ile bağlantılı olacaktır.
- Ekstraları öğrenebilirsiniz. Banka hesabının yanı sıra mobil şube ve internet bankacılığı için müşteri temsilcinizin telefon numarası doğrulaması yapmasını ve uygulamaya girebilmeniz için size geçici şifre göndermesini isteyebilirsiniz. Bu şifreyle mobil cihazlarınızda ilgili bankanın uygulamasını kurduktan sonra hesabınıza erişmeniz mümkün hale gelecektir.
18 Yaş Altı Banka Kartı Ne Zaman Gelir? (2023)
Eğer banka hesabı açılış işleminizi tamamladıysanız, banka kartınız ikametgah adresinize birkaç gün içinde gönderilecektir. Banka hesapları çok kısa bir süre içinde açılıp kullanıma hazır hale getirilebilse de çoğu bankada kartın ikametgah adresinize gönderilip size teslim edilmesi ve aktif edilmesi süreçleri ortalama 14 günü bulabilmektedir. Ancak yine de mobil şube sayesinde banka hesabınızı görebilir, başkalarından hesabınıza para alabilir ve para gönderebilirsiniz.
Kartınız gelmemiş olsa bile çoğu bankanın mobil uygulamasında yer alan “QR Para çekme”, “QR Para yatırma” veya “QR ile ödeme” gibi özellikler sayesinde ATM’lerde, alışveriş yapacağınız işletmelerde kolaylıkla işlem sağlamanız mümkün olmaktadır. Örneğin QR kodlar sayesinde ilgili bankaya ait ATM’lerde hesabınıza para yatırabilir, aynı zamanda hesabınızdan para çekebilirsiniz. Alışverişlerinizde kartınız yerine QR ile ödeme yapmak istediğinizi belirtebilir, eğer işletme bu ödeme yöntemini destekliyorsa POS cihazında verilecek QR kodunu tarayarak kolay bir şekilde alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.